Zdrav pogled na svijet
Jazyk / Language  
 

Crvenilo u očima

U posljednjih 25 godina aktivno radim u oftalmologiji, i čuo sam mišljenja stručnjaka iz drugih specijalnosti o tome kako bi propisivanje kapi za oči na recept trebalo da bude olakšano još više. Postoje dva suprotstavljena mišljenja o tome. Oftalmolozi uvijek tvrde da bez odgovarajućih ispitivanja oka, korištenjem specijalne opreme, nije moguće utvrditi pravilnu dijagnozu i samim tim i odgovarajući tretman, pa su stoga češće protiv olakšavanja načina za prepisivanje kapi za oči na recept.

S druge strane, drugi specijalisti tvrde da bi voljeli da imaju više mogućih načina liječenja, naročito u slučaju blaže progresije bolesti oka. Ako pacijent ima ozbiljne teškoće, biće poslan kod oftalmologa. U posljednjih nekoliko godina situacija se poboljšala, takođe zahvaljujući većem izboru kapi za oči koje se nalaze u slobodnoj prodaji. Mogli bismo reći da većina žalbi sa kojima se susreću kolege iz drugih oblasti sa njihovim pacijentima, a koje se odnose na oči, su blage poteškoće, manje ili više " crvenilo očiju ", koje je ipak veoma neprijatno za pacijenta. Mnogi od ovih uslova su "teret za pacijenta i ljekara ", podjednako. U takvim slučajevima, ne postoji opasnost od gubitka vida ili ozbiljnog oštećenja vida.

Do "Crvenila u očima " (konjuktivalna injekcija) može doći iz nekoliko razloga. U praksi, su najčešće neki od sledećih:

1. zapaljenja vežnjače
2. lokalne alergijske reakcije
3. astenopijske tegobe (crvenilo očiju uzrokovano zamorom očiju i to – npr. kod dugotrajne vožnje, gledanja televizije ili sjedenja ispred kompjutera).
4. reaktivna hiperemija (zamor, plač, upotreba kontaktnih sočiva, boravak u zadimljenim prostorijama i sl.)
5. povrede
6. sindrom suvog oka (narušen sastav suznog filma, koji dovodi do iritacije očiju i osjećaja nelagodnosti).
Oftalmolozi su u pravu kada kažu da određivanje pravilne dijagnoze bez odgovarajuće opreme između ovih najčešćih uzroka je gotovo nemoguće. Međutim, pacijenti ne dolaze kod svog ljekara zbog svakakvih banalnih razloga ili osećaja nelagodnosti u očima. Ovo bi značilo da bi bilo potrebno da postoje nekakve " pametne kapi za oči ", koje bi ljudima mogle uvek da budu "pri ruci", kod kuće, u kolima, itd. Drugim riječima, kapi za oči koje bi mogle da izliječe većinu navedenih stanja, ili bar da ih ublaže. Naravno, pod uslovom da te kapi za oči ne oštećuju oči ni pod kojim uslovima, šta god da se dešavalo u očima. Kapi za oči, koje bi ljekari (ne oftalmolozi) ili farmaceuti npr. mogli da preporuče sa čistom savešću za "crvenilo očiju", koje može da koristi bilo ko, odrasli, deca ili novorođenčad. Pritom ljekari ili farmaceuti mogu biti sigurni da će te kapi pomoći, a ne pogoršati stanje, i da ne postoje interakcije sa drugim lijekovima. Kapi koje se mogu čuvati i kod kuće i koje mogu da se koriste kad god neko ima poteškoća, za ispiranje očiju kada se nešto nalazi u očima (prašina, pijesak itd.), kao i za ublažavanje osjećaja nelagodnosti, bez obzira na to šta je uzrok tome. Ovakve prilično " pametne kapi za oči" bi morale da imaju nekoliko istovremenih efekata:

1. dezinfekciono i adstrigentno dejstvo
2. antiflogistično dejstvo
3. protivupalno dejstvo.


Dugo se vjerovalo da je tako nešto nemoguće, ali istina je potpuno nešto drugo. Takav proizvod postoji i ništa novo nije izmišljeno. Koristi se ista stvar koja je uspešno korišćena vijekovima za liječenje očnih bolesti - ekstrakt biljke Vidac (Euphrasia officinalis). Ovaj ekstrakt je sjedinjen sa sterilnom izotoničnom supstancom za kapi za oči, koja se zove OCUflash. Ekstrakt Euphrasia ima dezinfekciono, antibiotičko , adstrigentno i protivupalno dejstvo. OCUflash zadovoljava sve gore navedeno, a osim toga mogu ga koristiti i djeca već od rođenja.
Iz iskustva znamo i slušajući roditelje znamo da do iritacija očiju najčešće dolzi kada se deca igraju u pijesku ili kada su u prirodi. Da bi se izbjegla ova neprijatna situacija u slučaju djece, može da se koristiti OCUflash za ispiranje očiju čak i više puta dnevno. Preporučujemo OCUflash, jer je blag prema očima djece. Štaviše, OCUflash ima antiupalni i antibakterijski efekat i može da zaustavi početak infekcije ili upale. U velikoj mjeri pomaže u pet od šest navedenih stanja „crvenila očiju“. Jedino sindrom suvog oka OCUflash ne može da riješi u potpunosti, jer u slučaju sindroma suvog oka potrebno je koristiti i vještačke suze.
Do sada se u praksi za liječenje „crvenila očiju“ najčešće koristi Ophthalmo – Septonek. Ali Ophthalmo – Septonek ima samo dezinfekciono dejstvo. Ako budete koristili Ocuflash, videćete da će rezultati liječenja biti mnogo bolji. Ocuflash, kapi za oči se izdaju bez recepta i dostupne su u apotekama po razumnoj cijeni. Pacijenti sami plaćaju ove kapi za oči. Preporučite Ocuflash vašim pacijentima.
 
MUDr. Jaroslav Karhan, oftalmolog,
Očna klinika Medicinskog fakulteta, Olomouc UK

Izvor: Publikacija Detský lekár 1/2007, str.22