Здрав поглед на светот
Jazyk / Language  
 

Суви очи

  • Синдром на суво око.
Визуелно добиеме повеќе од 80% од сите информации. Окото е сетилен орган кој не поврзува со нашата животна средина. Покрај тоа, окото е исто така сетилен органи кој е најмногу изложен, и на кој влијаат многу различни фактори од животната и работната средина. Кога, според тоа, е добро време да започнете да се грижите за вашите очи? Одговорот е јасен, во секое време, побрзо, толку подобро, редовно, секој ден.Синдромот на суво око е една од најчестите очни болести на денешницата. Овој синдром влијае на повеќе од 20% од населението и е една од болестите на цивилизацијата. Оваа болест се карактеризира со недоволно создавање на солзи или нивно брзо сушење од површината на окото. Со други зборови, тоа значи дека солзите не ја чистат правилно површината на окото, а со тоа рожницата е помалку заштитена и сува. Луѓето со овој синдром обично се жалат на замор во окото, чувство на туѓо тело или песок во окото, иритација, чешање, печење, црвенило, чувствителност на светлина или повремени нарушувања на визуелна острина во текот на денот. Ако не се лекува, синдромот на суво око може сериозно да го оштети вашиот вид. Веќе на првите симптоми се препорачува да се оди во аптека и купи вештачки солзи за лекување на овој синдром. Вештачки солзи секогаш треба да ги имате при рака и да ги користите секогаш кога е потребно. Дозата е индивидуална. Кај некој е доволна една капка да ги ублажи симптомите, додека кај друг има има потреба од три капки. Вештачките солзи ги влажнат очите и ги испираат од сите несакани честички. Вештачките солзи не го оштетуваат окото и не може да дојде до предозирање. Ако симптомите не престануваат, треба да се консултирате со офталмолог. Парадоксално, синдромот на суво око може да се манифестира како прекумерно создавање на солзи. Во овој случај, проблемот не е во количината на солзи, туку во нивниот квалитет. Тогаш најдобро е да користите вештачки солзи, кои ги стабилизираат сите слоеви на солзи (солзен филм) (на пр. SensiVit со витамини А и Е).
  • фактори на ризик.

Постојат многу фактори кои можат да предизвикаат синдром на суво око. Зрачењето на компјутери, телевизиските екрани, вештачко осветлување, клима уред, носење контактни леќи, воздушен сообраќај, задимени простории, ветер или загадување. Овие проблеми често се препишуваат и на стареењето, хормоналните промени (бременост, менопауза), употребата на одредени лекови (на пример, контрацептиви, антидепресиви, анти хистаминици, диуретици) или одредени болести (на пр дијабетес, болест на тироидната жлезда, автоимуна болест).
Не е можно целосно да се елиминира влијанието на горенаведените фактори на очите, но можно е да се намалат многу од нив, прилагодување на работната средина со донесување на здрав начин на живот и се разбира грижата за вашите очи секој ден.
  • Десет совети за здрава очи:

1. Заштитете ги вашите очи со квалитетни очила за сонце
2. Правете редовна контрола кај офталмолог
3. Прилагодете ја Вашата работна средина и работен методи на најсоодветен начин
4. Свесно трепкајте со капаците на очите
5. Внесувајте многу течности
6. Избегнувајте пролонгиран престој во климатизирани и задимени простории
7. Користете влажнител на воздухот
8. Дневен престојувајте на чист воздух
9. Обезбедете си внес на есенцијални витамини и минерали за вашите очи
10. Користете вештачки солзи кога сметате дека Вашите очи се суви

Hypromelza-P                                     SensiVit