Здрав поглед на светот
Jazyk / Language  
 

Црвенило во очите

Во последните 25 години активно работам во офталмологијата, и имам слушнато стручни мислења од други експерти за тоа како препишувањето на капки за очи на рецепт да биде олеснато уште повеќе. Постојат две спротивставени мислења во врска со ова. Офталмолозите секогаш тврдат дека без соодветно испитување на окото, со користење на специјална опрема, не е можно да се утврди точна дијагноза и соодветен третман, и затоа се почесто се против начини на олеснување на препишување капки за очи на рецепт.

Од друга страна, други специјалисти тврдат дека тие би сакале да има повеќе начини на лекување, особено во случај на помалку тешка прогресија на болест на окото. Ако пациентот има сериозни тешкотии, ќе биде испратен на офталмолог. Во последниве години ситуацијата е подобрена, исто така, благодарение на поголем избор на капки за очи кои се на продажба. Можеме да кажеме дека повеќето од жалбите кои се соочуваат колегите од други специјалности со своите пациенти, и кои се однесуваат на очите, се ситни проблеми, повеќе или помалку "црвени очи", кои се уште е многу непријатно за пациентот. Многу од овие услови се "товар за пациентите и лекарите". Во такви случаи, постои ризик за губење на видот или сериознo oштетување на видот.


До појава на "црвени очи" (конјунктивална инјекција) може да дојде полследувателно од неколку причини. Во пракса, најчесто се следниве:

1. воспаление на конјунктива
2. локална алергиска реакција
3. астенопојски симптоми (црвенило на очите поради умор, на пример гледање телевизија подолго време, или седење пред компјутер, црвенило на окото предизвикано од комбинација на затегнат вид, на пример во автомобил, гледајќи телевизија или работа со компјутер, заедно со погрешно подредени рефракционен дефект).
4 Реактивна хиперемија (замор, плач, употребата на контактни леќи, престој во зачадени простории , итн.)
5. повреда
6. Синдром на суво око (нарушен состав на солзниот филм, што доведува до иритација на очите и непријатност).


Офталмолозите се во право кога велат дека утврдување на точна дијагноза, без соодветна опрема, меѓу двете најчестите причини е речиси невозможно. Сепак, пациентите не ги посетуваат своите доктори за сите видови на тривијални причини или непријатност во очите. Ова би значело дека е неопходно да постојат некои "паметни капки за очи" каде што на луѓето секогаш може да се "на дофат на раката". Дома, во кола, итн. Со други зборови, капки за очи, кои би можеле да излечат повеќето од овие услови, или барем да ги ублажат. Се разбира, под услов капките за очи да не го оштети Вашиот вид под било какви околности, што и да се случува во вашите очи. Капки за очи, за кој докторите (не офталмолозите) или фармацевти на пример. се во можност да препорачат со чиста совест за "црвени очи", која може да се користат од било кој, возрасни, деца или бебиња. Додека лекарите и фармацевтите можат да бидат сигурни дека капките ќе помогнат, а не да ја влошуват состојбата, и нема интеракции со други лекови. Капки што може да се чуват дома и кои можат да се користат секогаш кога некое лице има тешкотии, за испирање кога нешто се наоѓа во очите (прашина, песок, итн.), и да се намали непријатното чувство, без оглед на причината. Таквите доста "паметни капки за очи" би требало да имат неколку истовремени ефекти:


1. дезинфекционо и адстрингентно дејство
2. Адстрингентно дејство
3. Антиинфламаторно дејство.Долго време се веруваше дека такво нешто е невозможно, но вистината е сосема нешто друго. Таков производ постои, и ништо ново не е измислено. Се користи истото што се користи со векови за третирање на очни болести - Видов екстракт (Euphrasia officinalis). Овој екстракт е поврзан со стерилена изотоничена супстанција за капки за очи, кој се нарекува OCUflash. Euphrasia екстрактот има антисептично, антибиотско, атстрингентно и анти-инфламаторен дејство. OCUflash ги исполнува сите услови погоре наброени, и исто така може да се користи од страна на децата од раѓање.
Ние знаеме од искуство и слушање на родителите дека до иритација на очите доаѓа кога децата играат во песок, или кога тие се во природа. За да се избегне оваа непријатна ситуација во случај на деца, може да се користи за испирање очи OCUflash дури и неколку пати на ден. OCUflash препорачуваме, бидејќи тоа е нежен раствор за очите на децата. Покрај тоа, OCUflash има антиинфламаторно и антибактериски ефект и може да спречи инфекција или воспаление. Значително помага во пет од шест состојби наведени кај "црвени очи". Единствено синдромот на суво око, OCUflash не може да го реши целосно, бидејќи во случај на синдром на суво око, потребно е да се користат вештачки солзи.
Досега во пракса за третман на "црвени очи" често се користи Ophthalmo - Septonek. Но Ophthalmo - Septonek има само антисептички ефект. Ако користите Ocuflash, ќе видите дека резултатите од лекувањето се многу подобри. Ocuflash, капки за очи без рецепт, се достапни во аптеките по разумна цена. Пациентите сами ги плаќаат овие капки за очи. Препорачете го Ocuflash на вашите пациенти.


Д-р. Јарослав Кархан, офталмолог,
Очна клиника, Медицински факултет, Оломоуц Велика Британија

Извор: Објавување Detsk lekar 1/2007, p.22