Здрав поглед на светот
Jazyk / Language  
 

Старосно условена дегенерација на макула

Видот е еден од најважните човечки сетила, со него добиваме и до 80% од сите информации. Затоа е важно да се заштити нашиот вид од сите надворешни негативни влијанија и од работното место, како на пример. сончево зрачење, зрачењето на ТВ екрани или монитор и така натаму.
Исто така со годините се зголемува ризикот од дегенеративни болести на очите, особено макуларна дегенерација, поттикнати од стареењето (SUDM) и катаракта.
 
  • Старосно условена макуларна дегенерација (SUDM)


Пред 30 години оваа болест била ретка, а денес е една од најчестата причина за слепило во развиените земји. Точната причина за болеста не е позната, но се претпоставува дека развојот на оваа болест се јавува поради влијанието на неколку различни фактори, како што се промени во надворешните влијанија на животната средина (сончево зрачење и други зрачења ...) и сегашниот начин на живот (стрес, исхраната, ...).
Кога пенетрира светлината во очите, таа паѓа на мрежницата. Овде се наоѓа точката на најостар вид на мрежницата - т.н. жолта точка (макулата). Од мрежницата понатаму се пренесува сликата преку оптичкиот нерв до мозокот. Кога светлината паѓа на ретината, производи се штетни супстанции - т.н.. слободни радикали. Штетните материи може да се акумулираат и да ја оштетат главната макула. Ако не се отстранат, тоа може да и наштети на макулата, па дури и да ги убијат клетките на макулата и да дојде до SUDM. Лутеинот и зеаксантин - пигментите се неопходни за нормално функционирање на ретината, но телото не може да ги произведе, а со тоа е потребно да се додадат дополнително. Овие пигменти не само што ја хранат ретината, но исто така ги апсорбираат и штетните зраци на светлината при што ја штитат дополнително. Поради тоа, исто така се нарекуваат "внатрешен очила за сонце". Принципот на "заштита" е отстранување на слободните радикали. Овој процес се одвива во согласност со други антиоксиданси (витамин А, Д, Ц) и одредени елементи (селен, цинк).
Во ризичната група за создавање SUDM се: стари лица, пушачи, жените, лицата со светла боја на ирисот, кои имаат пониско ниво на лутеин во ретината и луѓе кои се оперирале од катаракта.

  • Сиво перде (катаракта)

Катаракта е заматеноста на очната леќа, што е резултат на промените во структурата и распоредот на протеинските влакна во неа. Леќата со време или поради влијанието на различни фактори (на пример, лекови, разни болести) се менува, постепено доаѓа до заматување и на крај станувана непровидна. Ова ја зголемува пенетрацијата на светлината, сликата на мрежницата e размачкана, се нарушува острината и дефинираниот лик на ретината, околината се перципира нејасно, матно и замаглено. При операција на природните леќи се заменуваат со вештачки, поради што следува изострување на видот. По оваа операција, повеќе светлина продира на окото. Ранливото и чувствително ткиво на дното на очната хирургија не се приспособува веднаш и често недоволно ја неутрализираат светлосната енергија. При земање на лутеин и зеаксантин најмалку три месеци пред и по операцијата, очите на пациентот се подготвуваат за нови светлосни услови.