Glaukom

Glaukom je bolest oka - obično zbog povećanog očnog pritiska – koji oštećuje očni živac i sa neadekvatnom terapijom može dovesti do gubitka vidnog polja ili čak do sljepila. Oko 1 % populacije pati od ove bolesti, rizik se znatno povećava u kasnijim godinama života. To je posebno opasno jer se bolest u početku razvija polako i neprimjetno. Preporučuje se da, od četrdesete godine života, idete na redovite kontrole očiju i to u cilju ranog otkrivanja glaukoma.

Primarni glaukom otvorenog kuta je najčešći oblik glaukoma. Dosta dugo ne izaziva nikakve poteškoće, no ako se otkrije na vrijeme, može se liječiti pomoću kapi za oči. Drugi oblici glaukoma su: akutni glaukom, bolesniku sa akutnim glaukomom  potrebno  je hitno liječenje zbog toga što veoma brzo može dovesti do sljepila; i urođeni i sekundarni glaukom kao posljedica nekog drugog oboljenja oka . Ako kapi za oči nisu dovoljne u liječenju, potrebno je liječenje laserom ili kirurškim zahvatom.

Definicija / Uzroci

Glaukom ili zelena mrena je uvriježeni naziv za različite bolesti oka, koje uglavnom imaju iste tri osnovne karakteristike:

 • povišen očni tlak
 • smanjeno vidno polje
 • udubljenje papile sa gubitkom mase (atrofije) optičkog nerva živca

 

U većini slučajeva, povišen očni tlak igra važnu ulogu u pojavi glaukoma. Poremećaj u slijevanju komorne tekućine u prednju komoru oka dovodi do disbalansa u stvaranju očne vodice kao i njenog otjecanja. Prekidom otjecanja tekućina  se nakuplja u oku povećavajući pritisak. Povišen očni tlak šteti uglavnom osjetljivim optičkim živcima. Oštećeno živčano tkivo tada ne može više slati  sve informacije do mozga i tako dolazi do oštećenja vidnog polja, što je tipičan simptom za glaukom.

Također, postoje i pacijenti s glaukomom koji imaju normalan očni pritisak, međutim to znači da govorimo o drugim faktorima kao i njihovim uzrocima. Određenu ulogu zbog toga može imati, npr. cirkulacija očnih živaca i retine. Onda to dovodi do vaskularnih bolesti , previše visok ili previše nizak krvni tlak.

 

Obično razlikujemo četiri različita oblika glaukoma:

 

 • primarni glaukom otvorenog kuta
 • primarni glaukom zatvorenog kuta (= akutni glaukom/ glaukomski napadi)
 • sekundarni glaukom, povišen očni pritisak kao posledica neke druge bolesti ili općeg stanja bolesti
 
Učestalost i faktori rizika


U industrijskim zemljama glaukom je jedan od najčešćih uzroka sljepila. Procjenjuje se da 1% stanovništva boluje od glaukoma, ili je barem izloženo velikom riziku nastanka glaukoma. Najčešći oblik glaukoma je primarni glaukom otvorenog kuta. Starija populacija je naročito sklona ovom oboljenju. Učestalost pojave ove bolesti je najmanje osam puta veća kod osoba od 70-80 godina starosti, nego što je kod osoba od 30-40 godina starosti. U slučaju glaukoma s otvorenim kutom, zajedničku ulogu imaju slijedeći faktori rizika:

 • starost preko  65 godina
 • česta pojava glaukoma u obitelji
 • dijabetes mellitus
 • bolesti kardiovaskularnog sustava
 • teške upale očiju
 • izrazita kratkovidnost
 • liječenje kortizonom

Muškarci i žene mlađe životne dobi oboljevaju od glaukoma podjedanko često. Od akutnog glaukoma se može oboliti u svakom životnom trenutku, ali učestalost obolijevanja se povećava s godinama. U starijoj dobi žene češće obolijevaju nego muškarci. Važni faktori rizika su:

 • Očna jabučica je prekratka, što se često pojavljuje u slučaju hipermetropije (dalekovidost)
 • česta pojava glaukoma u obitelji

Primarni kongenitalni glaukom nastaje rijetko i pod normalnim okolnostima se pojavljuje u prvim godinama života. Jasno je da postoji sklonost ka glaukomu, ali točan način nasljeđivanja još uvijek nije poznat.

Simptomi

Primarni glaukom otvorenog kuta je asimptomatski duže vrijeme, što znači da pacijent neće primjetiti da boluje od njega. U tipičnim slučajevima, pacijenti ne osjećaju ni bol. S povišenim očnim tlakom se međutim, zbog tzv. epitelnog edema, mogu pojaviti obojeni krugovi ili se može vidjeti izmaglica oko izvora svjetlosti. Pod tzv. epitelnim edemom podrazumijevamo akumulaciju tekućine i u gornjem sloju rožnice. U poodmakloj fazi dolazi do oštećenja vidnog polja ili čak do sljepila.

Akutni glaukom se odlikuje tvrdim, crvenim okom sa zjenicom koja ne reagira na svjetlo i uz njega se veže  bol i poremećaji vida. Često se mogu uočiti i opći simptomi kao što su glavobolja, mučnina i povraćanje. Primarni kongenitalni glaukom kod djece pokazuje simptome vlažnih očiju koje su i osjetljive na svjetlost i s grčevitim kontrakcijama kapaka. Kod novorođenčadi s jako velikim očima postoji sumnja i  svakako se treba konzultirati sa stručnjakom. Sekundarni glaukom može, u ovisnosti od postojećeg stanja, biti bez simptoma ili može biti povezan sa svim navedenim simptomima.

Dijagnoza

Primarni glaukom otvorenog kuta

Za pouzdanu dijagnozu primarnog glaukoma otvorenog kuta  je važno mjerenje očnog tlaka, vidnog polja, papile i optičkog živca. Za dijagnosticiranje glaukoma, ponekad je potrebno mnogo godina kontrole njegovog napretka uz  dokumentaciju o svim nalazima.
 

Akutni glaukom

Navedeni simptomi su ključni znaci postojanja akutnog glaukoma. Oftalmolozi mogu lako potvrditi dijagnozu mjerenjem očnog tlaka i ispitivanjem prednjih dijelova oka i  kuta komore oka.

Primarni kongenitalni glaukom

Pouzdana dijagnoza kongenitalnog glaukoma se može odrediti samo ispitivanjem oboljele djece pod anestezijom.

Sekundarni glaukom

Kod sekundarnog glaukoma povišen očni tlak se nalazi na prvom mjestu u postavljanju dijagnoze. Dijagnoza se onda odvaja od postojećih oboljenja.

Gornja granica očnog tlaka je cca. 21-23 mm Hg (Hg = živa). Tlak raste u kasnijim godinama života. Također je bitno napomenuti da usprkos očnom tlaku, koji je u gornjim granicama normale, glaukom može i dalje postojati. Tad, iako je očni tlak stabilan i u granicama normale, on je za oko previsok i samim tim utječe na oko izazivajući oštećenja. S druge strane, visok očni tlak ne mora uvijek značiti postojanje glaukoma. U ovom slučaju individualna granica tolerancije oka je veća od normalne.

Terapija

Medikamentozna terapija je na prvom mjestu u liječenju primarnog glaukoma s otvorenim kutom, i to sa ciljem snižavanja očnog tlaka. Lijekovi koji se primjenjuju u terapiji su obično kapi za oči. Postoje različite klase aktivnih tvari koje se mogu kombinirati. U slučajevima kada medikamentozna terapija nije dovoljna može se koristiti laserski tretman. Učinak na sniženje tlaka je mali i nije trajan. U tom slučaju alternativno rješenje je operativni zahvat. Operativni zahvat se obično vrši pod lokalnom anestezijom, a njezin cilj je stvaranje novih puteva za otjecanje očne vodice.


Akutni glaukom zahtjeva hitno liječenje. Prije svega, ovo stanje zahtjeva medikamentoznu terapiju za snižavanje očnog tlaka, a potom slijedi i operacija (alternativno, laserom). Terapija za liječenje kongenitalnog glaukoma se uvijek određuje postupno. Liječenje sekundarnog glaukoma ovisi o postojećoj bolesti, ali se u osnovi određuje po gore navedenim principima.

Profilaksa

Kada je primarni glaukom s otvorenim kutom u pitanju - nakon četrdesete godine života se preporučuje preventivni pregled oftalmologa, uključujući i mjerenje očnog tlaka najmanje jednom u tri godine, u cilju pravovremenog liječenja snižavanja očnog tlaka. Pacijenti s rizikom od obolijevanja od glaukoma bi trebali češće ići na preventivne preglede. Pacijenti koji su već pretrpjeli kontuzije ili neke  druge povrede oka bi trebali provjeravati očni tlak jednom godišnje, jer gore navedene povrede mogu dovesti do sekundarnog glaukoma. Kod 5 do 10 % osoba dugotrajna upotreba kapi za oči sa kortizonom ili liječenje nekim drugim lijekovima koji sadrže kortizon, može dovesti do kortizon glaukoma, što je poseban oblik sekudarnog glaukoma. Stoga bi pacijenti trebali redovito provjeravati očni tlak.

 

Prognoza

U principu, treba napomenuti da svaka vrsta glaukoma koja se ne liječi može dovesti do sljepila kod oboljelog oka.  Već izazvano oštećenje ne može se ukloniti intezivnom terapijom. Primarni glaukom s otvorenim kutom je kronično patološki proces, koji sporo napreduje, godinama ili čak desetljećima. Odgovarajućom terapijom moguće je ovaj proces zaustaviti ili usporiti. U većini slučajeva akutni glaukom ako se ne liječi može veoma brzo dovesti do sljepila. Međutim, ako je akutni glaukom rano otkriven i ako se adekvatno liječi, prognoze su veoma dobre. Usprkos ranom liječenju, djelomična oštećenja izazvana urođenim glaukomom često ostaju i dovode do smanjene oštrine vida, dok se potpuno sljepilo uglavnom može spriječiti. Prognoza sekundarnog glaukoma ovisi od postojeće bolesti.

Izvor: http://primar.sme.sk/c/4116906/zeleny-zakal-glaukom.html#ixzz0gLXGkLqG