Starosno uvjetovana degeneracija makule (SUDM)

Vid je najvažnije čovjekovo osjetilo jer njime primamo čak do 80 % svih informacija. Zbog toga je važno da zaštitimo naš vid od svih negativnih utjecaja unutarnjeg, vanjskog i radnog okruženja, kao što je npr. sunčevo zračenje, zračenje TV ekrana ili monitora računala itd.

Također, s godinama se povećava rizik od degenerativnih oboljenja očiju, posebno starosno uvjetovana degeneracije makule (SUDM) katarkte.

Starosno uvjetovana degeneracija makule (SUDM)

Prije 30 godina ova bolest je bila rijetka, a sada je jedna od najčešćih uzroka sljepila u razvijenim zemljama. Točan uzrok bolesti nije poznat, ali se pretpostavlja da do razvoja bolesti dolazi zbog utjecaja nekoliko različitih faktora, kao što su npr. promjena vanjskih utjecaja životne sredine (sunčevo i druga zračenja...) i trenutni stil života (stres, prehrana, ...).

Prilikom prodiranja svjetlosti u oko, svjetlost pada na mrežnicu. Tu se nalazi točka najoštrijeg vida mrežnice – tzv. žuta pjega (makula). Od mrežnice se zatim slika prenosi putem očnog živca do mozga. Prilikom padanja svjetla na mrežnicu, tu se proizvode štetne tvari tzv. slobodni radikali. Štetne tvari se akumuliraju i oštećuju glavnu makulu. Ako se ne otklone, to može oštetiti pa čak i ubiti stanice makule i izazvati SUDM. Lutein i zeaksantin – su pigmenti neophodni za normalno funkcioniranje mrežnice, ali koje organizam sam neće proizvesti te ih je zbog toga potrebno unositi . Ovi pigmenti ne samo da hrane mrežnicu, nego je i štite, kao filter koji apsorbira dio svjetlosnih štetnih zraka. Zbog toga ih također nazivamo „unutarnje naočale“. Princip ove „zaštite“ je uklanjanje slobodnih radikala. Ovaj proces se odvija u skladu s drugim antioksidansima (vitamini A, E, C) i određenim elementima (selen, cink).

U rizičnu grupu za nastanka SUDM spadaju: starije osobe, pušači, žene, osobe sa svjetlom bojom dužice, koji imaju niži nivo luteina u mrežnici i osobe koje su operirane od mrene (katarakte).

Siva mrena (katarakta)

Katarakta je zamagljenje očne leće, koje proizilazi iz promjene strukture i rasporeda proteinskih vlakana u njemu. Leća se s vremenom ili utjecajem raznih faktora (npr. lijekova, raznih bolesti) mijenja, postepeno dolazi do zamućivanja i tako postaje sve više neprozirna. Time se pogoršava prodor svjetla, slika na mrežnici je razmazana, narušava se oštrina i definicija lika na retini, čovjek okolinu percipira nejasno, mutno i zamagljeno. Pri operaciji se prirodna leća zamjenjuje umjetnom i time se vid izoštri. Nakon te operacije više svjetlosti prodire u oči. Ranjivo i osjetljivo tkivo očnog dna poslije operacije ne prilagođava se odmah nagloj promjeni i često nedovoljno neutralizira svjetlosnu energiju. Zato uzimanjem luteina i zeaksantina barem 3 mjeseca prije operacije i poslije nje, oči se pripremaju za nove svjetlosne uvjete.