Макулна Дегенерация Свързана с Възрастта (МДСВ)

Зрението е най-важното ни сетиво, тъй като ние поемаме до 80% от цялата информация с него. Следователно е необходимо да предпазим зрението си от все по-негативните ефекти на външната и работната среда, като слънчева радиация, телевизионно и компютърно излъчване и т.н.

С напредването на възрастта рискът от дегенеративно заболяване на очите се увеличава, особено свързаната с възрастта макулна дегенерация (МДСВ) и катаракта.

Макулна Дегенерация Свързана с Възрастта (МДСВ)

Това беше рядка болест преди 30 години, но сега е една от най-честите причини за слепота в напредналите страни. Точната причина за заболяването не е известна, но се предполага, че тя се дължи на влиянието на различни фактори, като промяна във външните влияния на околната среда (слънчева и друга радиация, ...) и съвременния начин на живот (стрес , диета, ...). Когато светлината навлезе в окото, тя попада върху ретината. Там се намира центъра с най-остро зрение - жълтият пигмент (макули). След ретината, изображението преминава като нервни сигнали по оптичния канал към мозъка. Когато светлината докосне ретината, тя също произвежда вредни вещества или свободни радикали. Те се натрупват и увреждат основните макули. Ако те не бъдат елиминирани, това може да повреди и дори да убие клетките на макулата и да причини МДСВ. Лутеинът и зеаксантинът са пигменти, необходими за функционирането на ретината, но организмът не може да ги произвежда сам и затова те трябва да му бъдат набавяни. Тези пигменти не само подхранват ретината, но също така я предпазват като филтър, абсорбирайки част от вредните светлинни лъчи. Ето защо ние ги наричаме и „вътрешни очила“. Принципът на тази „защита“ е да ликвидира свободните радикали. Този процес протича заедно с други антиоксиданти (витамини A, E и C) и определени микроелементи (селен, цинк). Хората, които са най-изложени на риск от МДСВ са възрастните хора, пушачите, жените, хора със светло оцветен ирис, които имат по-ниски нива на лутеин в ретината и хора, които са претърпели операция за катаракта.

Катаракта

Катаракта е замъгляване на очната леща, което възниква от промяна в структурата и подреждането на протеиновите влакна в нея. Лещата се променя с възрастта или под въздействието на различни други фактори (например лекарства, различни заболявания), като постепенно се замъглява и променя от бистра в непрозрачна. Това влошава прехода на светлината и замъглява изображението върху ретината, което означава, че страдащият възприема околността извън фокус, замъглена и изкривена. В днешно време можем да разрешим проблема чрез операция, като лещата се замени с изкуствена и по този начин се подобри остротата на зрението. След като пациентът е претърпял операция, повече светлина навлиза в очите. Тъй като катаракта се развива за няколко години, уязвимата и чувствителна тъкан отзад на окото не се адаптира веднага към внезапната промяна след операцията и често не неутрализира светлината енергия достатъчно. Чрез приема на лутеин и зеаксантин поне 3 месеца преди и след операцията подготвяме очите на пациента за новите светлинни условия.