Зачервяване на очите

През последните 25 години, в които се занимавам с офталмология, чувам от експерти с други специализации за това как ограниченията за предписване на капки за очи трябва да се облекчат повече. Тук има две противоположни мнения. Офталмолозите винаги твърдят, че без правилното изследване на окото с помощта на специално оборудване не е възможно да се определи правилната диагноза, а така също и правилното лечение, затова те по-често са против облекчаването на ограниченията за предписване на очни препарати.

Други специалисти, от друга страна, твърдят, че биха искали да разширят диапазона от възможности за лечение, особено в случай на по-леко прогресиращи очни заболявания. Ако пациентът има сериозни затруднения, те ги изпращат на очен лекар. През последните години ситуацията се подобрява, благодарение на по-големия избор на капки за очи, които се предлагат без рецепта в аптеките. Бихме могли да кажем, че по-голяма част от оплакванията, с които се сблъскват колегите от други области от своите пациенти, отнасящи се до очите, са леки състояния, които са повече или по-малко „зачервени очи“, но които са много некомфортни за пациента. Много от тези състояния са "тежест както за пациента, така и за лекаря". В такива случаи не съществува опасност от загуба на зрение или сериозно увреждане на очите. 

„Червено око“ (повърхностно инжектиране на окото) може да се дължи на няколко причини. На практика те са най-вече както следва:

1. възпаление на конюнктивата

2. локална алергична реакция

3. стенопични затруднения (зачервяване на окото, причинено от комбинация от напрегнато зрение - например в автомобила, когато гледате телевизия или работите с компютър, заедно с неправилно подравнен дефект на пречупване).

4. реактивна хиперемия (умора, плач, контактни лещи, пребиваване на задимени места и т.н.)

5. състояния след наранявания

6. синдром на сухото око (нарушен състав на слъзния филм, което води до дискомфорт и дразнене на очите).

Офталмолозите са прави, когато казват, че определянето на правилната диагноза без подходящото оборудване сред тези най-често срещани причини е почти невъзможно. Хората обаче не отиват при своя лекар за всяко едно състояние или усещане за дискомфорт в очите. Това би изисквало някои „умни капки за очи“, които хората могат да имат „под ръка“ по всяко време. У дома, в колата и пр. Капките, които биха излекували по-голяма част от споменатите състояния или поне да ги облекчат. Разбира се, това е при условие, че те няма да увредят окото при никакви обстоятелства, каквото и да става в него. Капки, които не офталмолог или фармацевт, например, биха могли да препоръчат с чиста съвест за всяко „червено око“ на всеки, възрастен, дете или новородено бебе. Те също така могат да бъдат сигурни, че капките ще помогнат, а няма да навредят и че няма взаимодействие с други лекарства. Капки, които могат да се държат у дома, да се използват винаги, когато някой има нужда, при зачервяване, при попадне на нещо в очите, а също и за облекчаване на дискомфорта, независимо от причината. Тези по-скоро „интелигентни очни проложения“ би трябвало да имат няколко едновременни ефекта:

1. с дезинфектиращ и антибиотичен ефект

2. стягащ ефект

3. противовъзпалителен ефект

Дълго време изглеждаше, че нещо подобно няма да е възможно, но обратното е вярно. Има такъв продукт и не е измисляно нищо ново. Той съдържа същото, което се използва от векове успешно за лечение на очни заболявания - екстракт от Очанка (Euphrasia officinalis). Този екстракт е включен в стерилното, изотонично вещество на капките за очи OCUflash. Очанката действа като дезинфектант, антибиотик, стягащ и противовъзпалителен препарат. OCUflash удовлетворява всичко гореизброено и дори може да се прилага при новородени. От опит и чрез слушане на родителите знаем, че дразненията на окото са най-чести, когато децата играят в пясъчник или когато са сред природата. За да избегнете тези неприятни ситуации при децата, можете да използвате OCUflash за промиване на очите по няколко пъти на ден. Препоръчайте OCUflash, тъй като е мек за очите на децата. Нещо повече, той има противовъзпалителен и антибактериален ефект и може да спре инфекция или възпаление, което започва. Той помага много при пет от шестте споменати състояния на зачервени очи. Единственото нещо, което не повлиява напълно е синдромът на сухото око, тъй като той изисква и изкуствени сълзи.

Досега Ophthalmo-Septonex се използваше най-често за лечение на „червени очи“, но той действа само като дезинфектант. Ако използвате Ocuflash, ще видите, че резултатите от лечението ще бъдат много по-добри. Нещо повече, не напрягайте лимита си. Капките за очи Ocuflash нямат ограничение от към рецепта и се предлагат без рецепта в аптеките на разумна цена. Пациентите направо ги плащат. Трябва да препоръчате Ocuflash на пациентите си.

          Ярослав Кархан, очен лекар, Очна клиника на Медицинския факултет на Обединеното кралство