Suhe oči

Sindrom suhog oka

Vizualno primamo više od 80% svih informacija. Oko je osjetilni organ koji nas povezuje s našim okruženjem. No, oko je također i osjetilni organ koji je najviše izložen, na koji utječe mnogo različitih faktora životne i radne sredine. Kada je, dakle, pravi trenutak da počnete brinuti o vašim očima? Odgovor je jasan - u svakom trenutku - što prije to bolje, redovito, svakog dana. Sindrom suhog oka je jedna od najčešćih bolesti oka u današnje vrijeme. Ovaj sindrom utječe na više od 20% stanovništva i spada u civilizacijske bolesti. Ova bolest se odlikuje nedovoljnim stvaranjem suza ili njihovim brzim isušivanjem sa površine oka. Drugim riječima, to znači da suze ne čiste pravilno površinu oka, a time je rožnica manje zaštićena i suha. Osobe s ovim sindromom se obično žale na umor očiju, osjećaj stranog tijela ili pijeska u oku; iritaciju, svrbež, peckanje, crvenilo, osjetljivost na svjetlost ili na prolazne poremećaje oštrine vida u toku dana.  Ukoliko se ne liječi, sindrom suhog oka može ozbiljno oštetiti vid. Već kod prvih simptoma preporučljivo je u ljekarni kupiti umjetne suze za liječenje ovog sindroma. Umjetne suze bi trebalo uvijek imati pri ruci i primjenjivati ih kada god je to potrebno oku. Doziranje je individualno. Nekome je dovoljna jedna kap za ublažavanje simptoma, dok nekome drugome su potrebne tri kapi. Umjetne suze vlaže oči i ispiru ih od bilo kakvih neželjenih čestica. Umjetne suze ne oštećuju oko i njima se ne možete predozirati. Ako simptomi ne prestanu, obratite se oftalmologu. Paradoksalno, sindrom suhog oka se može pojavljivati i kao prekomjerno stvaranje suza. U tom slučaju, problem nije u količini suza već u njihovoj kvaliteti. Tad je najbolje koristiti umjetne suze koje stabiliziraju sve slojeve suza (suzni film) (npr. SensiVit sa vitaminima A i E ).

Rizični faktori

Postoje mnogi faktori koji mogu izazvati sindrom suhog oka. Zračenje računala, TV ekrana; umjetno osvjetljenje, klima-uređaji, nošenje kontaktnih leća, putovanja avionom, zadimljene prostorije, vjetar ili zagađenja. Ovi problemi se često pripisuju starenju, hormonskim promjenama (trudnoća, menopauza), upotrebom nekih lijekova (npr. protiv trudnoće, antidepresiva, anti-histaminika, diuretika) ili nekim bolestima (npr. dijabetes, tireoidna oboljenja, autoimune bolesti).

Nije moguće u potpunosti eliminirati utjecaj gore navedenih faktora na oči, ali je moguće smanjiti mnoge od njih, prilagođavajući radnu okolinu, usvajanjem zdravog načina života i, naravno, vodeći računa o vašim očima svakodnevno.


DESET savjeta za zdrave oči:
  1. zaštitite svoje oči kvalitetnim naočalama za sunce
  2. redovno posjećujte oftalmologa radi kontrole očiju
  3. prilagodite svoje radno okruženje i način rada na odgovarajući način
  4. svjesno trepćite očima
  5. unosite dosta tekućine
  6. izbjegavajte dugotrajan boravak u klimatiziranim i zadimljenim prostorijama
  7. koristite ovlaživače zraka
  8. svakodnevno boravite na svježem zraku
  9. osigurajte neophodne vitamine i minerale za vašim očima
  10. koristite umjetne suze kada shvatite da su vam oči suhe